İnsan beynini, elektronik devreler yardımıyla taklit edebilen çip geliştirildi.

0

İsviçre’nin Zürih Üniversitesi’nden bilim adamları yeni devrelerin, insan beynine büyüklük, hız ve enerji kullanımı bakımından benzer olduğunu belirtti

a718cdbf-54dd-465e-8633-334d50bcd224

 

 

Geliştirilen nöromorfik çiplerin, beyin gibi, gerçek zamanlı bilgileri kullanabildiğini ve parçası olan elektronik devrelerin belirli eylemleri gerçekleştirebildiğini belirten araştırmacılardan Giacomo Indiveri, amaçlarının insan beynine en yakın sistemi oluşturmak yani nöronların etkilerini doğrudan çipler yardımıyla taklit etmek olduğunu vurguladı.

Indiveri, hafıza, karar alma ve karara varmayı gerektiren testlerde, geliştirilen yapay duyumsal işlemde sisteminin başarılı olduğunu ifade etti.

Daha önce, güneş çıktığında otomotik olarak tentelerin inmesi gibi, çevreye göre tepki veren elektronik bir sistemin nasıl çalıştığının bilindiğini belirten Indiveri, geliştirilen çiplerle bunun beyinde nasıl meydana geldiğini gösterdiklerine dikkati çekti.

“ÖZERK ROBOTLAR” GELİYOR

Yeni çiplerin, robotların yönlendirilmeden “özerk olarak” hareket etmesinde, daha iyi ve hızlı çalışabilen bilgisayarların üretiminde kullanılabileceği belirtildi.

Ferhat Çelik

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.