Pic’li Alarm devresi.
Bir çok alarm sistemi var ve genelinin tasarımı aynı. Bu tasarımın en büyük farkı sistemin bütün kontrollerinin tek tuşla kontrol edilmesi; sisteme giriş, sistemden çıkış, şifre giriş ve alarmı kapatma gibi. Tabi bu durumun avantaj ve dezavantajları var. Bir yandan keypad’ın kullandığı bacaklardan tasarruf edilirken diğer yandan zamandan kaynaklanan bir sorun oluşabiliyor. Sistem 3 bölge kontrol edebiliyor(2 bölge daha eklenebilir), 8 bit şifreleme ile sistem güvenliği sağlanıyor. Şimdi size sistemi anlatayım.
Sistemimiz Nelerden Oluşuyor ?
· 1 adet PIC16F84A Mikrodenetleyici
· 1 adet buton
· 6 adet led
· 7 adet direnç ( 6 adet 240 W, 1 adet 1 kW )
· 2 adet 30 pF kondansatör
· 1 adet XT kristal
· 1 adet BUZZER
Sistemimiz Nasıl Çalışıyor ?
PIC’e elektrik geldiği zaman ilk olarak PIC’in çalıştığını gösteren led yanıyor. Sonra sistem butondan gelecek sinyali bekliyor. Butona basılmasıyla beraber şifre girilmesi isteniyor. Şifre, buton ve 4 adet led yardımıyla giriliyor. Şifre için ledler sırayla 2 saniye arayla yanmaya başlıyor, hepsi yandıktan sonra sırayla sönmeye başlıyorlar. Şifreyi doğru girebilmemiz için hangi led yandığında veya sondüğünde basacağımızı bilmemiz gerekiyor.
Şifrenin hangi led yanınca veya sönünce butona basılıncağını gösteriyor.
Şekil 1’de görülen “ON” ledin yandığını, “OFF” ledi sönük durumda olduğunu gösteriyor. Ok işaretleri ise nerde butona basılması gerektiğini belirtiyor.
Şifre girme işleminden sonra eğer şifre yanlış girilirse başa dönüyor ve butona basılıncaya kadar bekliyor. Butona basılınca tekrar şifre girilmesi isteniyor. Eğer tekrar yanlış girilirse aynı işlemi tekrarlıyor. Eğer 3 defa şifre yanlış girilirse Alarm çalıyor. Alarmı kapatmak için şifrenin sorulması için butona basıldıktan sonra şifreyi doğru girmek gerekiyor. Şifre doğru girilirse alarm susuyor ve sisteme giriş yapılıyor. Sisteme giriş yapıldığını bir led gösteriyor.
Sistemdeyken 3 bölge kontrol ediliyor. Bu bölgeler isteğe göre seçilebilir. Herhangi bir bölgeden “1” işareti gelmezse kontrol sürekli bir döngü içinde yapılıyor. Herhangi bir bölgeden “1” işaretinin gelmesi 3 bölgeden birinin güvenli olmadığını gösteriyor. Bu durumda ise alarm devreye giriyor. Alarmı kapatmak için yeniden şifreyi girmek gerekiyor. Şifre girilince alarm kapanıyor ve sisteme geri dönülüyor.
Sistemden çıkmak için sistemdeyken butona basmak gerekiyor. Butona basılınca sistemden çıkmak için şifre isteniyor. Şifre doğru girildiğinde sistem giriş ledi sönüyor ve sistemden çıkılıyor.
Sistemimizin Diğer Sistemlerden Farkı
Bilinen alarm sistemleri genel itibariyle bir panel, siren, alıcılardan vb. elemanlardan oluşur. Genel itibariyle şifre girme işlemi 0’dan 9’a kadar sayıların yazılı olduğu bir keypad ile yapılır. Bizim sistemimizi diğer sistemlerden ayıran en belirgin özellik her işlemin tek bir tuş ile yapılmasıdır. Mesela şifre, belli bir ara ile sırayla yanan ve sönen ledlere göre tek bir tuşla girilmektedir. Sistemden çıkmak için, alarmı kapatmak için yine tek bir tuş kullanılıyor. Bunun yanında şifre girilirken her ledin yanıp sönme aralığının 2 sn olması şifre girilme süresini uzatıyor. Bu sistemle 28 = 256 değişik şifre ihtimali mevcut.
Güzel paylaşım elinize sağlık.
Burdur merkezden ben zeynep. selamun aleyküm bu web sitesi inanılmaz çok iyi, sosyal medyada paylaştım 25-03-2017 09:59:29
bitirme tezime bunu koymak istiyorum.
Dönem ödevi için ideal bir proje